قسمت هفتم عزت نفس :

در این قسمت ویژگیهای افراد با عزت نفس بالا را میگم. وقتی این ویژگیها را مطالعه میکنید متوجه میشید که کدوم یک را دارید و کدوم یک را ندارید و میتونید در جهت اصلاحشون اقدام کنید.

افراد با عزت نفس بالا :

۱- قضاوت ناسالم نمی کنند: ما دو نوع قضاوت داریم: الف: قضاوت کردن سالم: زمانیه که ما متوجه میشیم چیزی یا فردی یا شرایطی، احساس خوب یا بد در ما به وجود میاره.

۲- قضاوت ناسالم: زمانی اتفاق میفته که ما به چیزی یا فردی یا شرایطی بر چسب خوب یا بد می زنیم.

البته قضاوت سالم خوبه چون باعث میشه که ما هر چیزی یا فردی یا شرایطی که احساس بد در ما ایجاد میکنه را از خودمون دور کنیم و مواردی که احساس خوب به ما میدن را نگه داریم. حتی اگر ما در مورد افکار، گفتار و اعمال خودمون هم قضاوت سالم کنیم، خوبه. چرا که باعث میشه اون افکار و گفتار و اعمالی که احساس خوب در ما ایجاد می کنن را نگه داشته و تقویت کنیم و افکار، گفتار و اعمالی که حسمان را بد می کنن را از خودمون دور کنیم.

بنابراین قضاوت کردن فقط به شکل صحیح و سالمش هست که به درد ما میخوره و قضاوت ناسالم و وسواس واقعا بده. پس از امروز شروع به تمرین کنید و سعی کنید افراد و رویدادهای اطرافتون را بدون قضاوت کردن و همونطور که هستن، بپذیرید. و اگه تونستید در پایان روز بنویسید از اینکه قضاوت نکردید چه احساسی داشتید و اینکه آیا این کار براتون سخت بود یا نه.

بنابراین، از حالا به بعد مثل افراد با عزت نفس، اگه فیلمی را دیدید، خبری را دیدید یا شنیدید و یا عکسی را دیدید ، بدون قضاوت، فقط اون را مشاهده کنید. در مورد افراد غریبه ی اطرافتون، مثلا توی خیابون، محل کار، تاکسی و فروشگاه، فقط آدم ها را مشاهده کنید. بدون قضاوت کردن. و اینکه چی پوشیدن، چی میگن، چطور راه میرن و چطور رانندگی میکنن را اصلا قضاوت نکنید و نخواهید که کارهای اونها را ارزیابی کنید. زیرا اصلا به ما ربطی نداره و هر کسی زندگی خودش را داره.

همکاران و دوستان خودتون را قضاوت نکنید.

والدین، اقوام و اعضای خانواده را قضاوت نکنید .

نزدیک ترین فرد زندگیتون یعنی همسر و فرزندانتون را قضاوت نکنید و حتی در ذهنتون هم اونا را به باد انتقاد نگیرید و سعی کنید اونا را درک کنید.

از همه مهمتر ، مهمترین فرد زندگیتون یعنی خودتون را قضاوت نکنید. شاید این مورد سختترین کار باشه، شما باید در مقابل تمایل به قضاوت کردنِ خودتون، مثل رفتارها، احساس ها و اتفاقات گذشته خودتون ایستادگی کنید.

دوستان، قضاوت کردن مخصوصا قضاوت ناسالم هیچ کمکی نه به شما می کنه نه به فرد مقابلتون. شما باید اونقدر خودتون را ارزشمند بدونید که به هیچ وجه به خودتون اجازه ندید که بخواهید کسی یا چیزی را قضاوت کنید. قضاوت کردن، ارزش و اعتبار ما را خدشه دار می کنه. پس، از حالا تصمیم بگیریم که این عادت زیبا و پسندیده که تمام افراد با عزت نفس دارند را، در خودمون ایجاد کنیم و سعی کنیم با تمرین ، قضاوت کردن را از وجود خودمون پاک کنیم.

۲- افراد با عزت نفس بالا ، نقاط قوت خودشون را می شناسن: شما هم باید سعی کنید نقاط قوت خودتون را دقیقا بشناسید و سعی کنید به طور دائم نقاط قوت خودتون را بیشتر کنید. اینطوری هم عزت نفس و هم اعتماد به نفستون بیشتر میشه و اگه مرتب این کار را انجام بدید، یعنی دارید پیشرفت می کنید.

متاسفانه، اکثر افرادی که عزت نفس پایینی دارن، نقاط قوت خودشون را دست کم می گیرن و نقاط ضعفشون را بزرگنمایی می کنن. ما باید با تلاش و تمرین، نقاط قوت خودمون را کشف کنیم و اونا را بنویسیم. وقتی ما بتونیم نقاط قوت خودمون را کشف کنیم ، ( البته این کار، کار سختیه. چرا که ما فقط در بیان کردن نقطه ضعفهامون تبحر داریم. )، آرام آرام عزت نفسمون بیدار میشه و به مرور که نقاط قوت خودمون را به خودمون یادآوری کنیم، عزت نفسمون بالا و بالاتر میره.

پس، از حالا به بعد مثل افراد با عزت نفس بالا ، از ظاهر فیزیکی خودتون شروع کنید و تمام اندام و اعضاء را وارسی کنید و بنویسید که کدام یک واقعا زیباست و شما دوستش دارید. و اگر به نظرتون هیچ قسمتی از اونا قشنگ و جذاب نیست، از دوستان صمیمی و نزدیکانتون کمک بگیرید تا ببینید از نظر اونا، جذابیت های شما چیه؟ مثلا دندوناتون، رنگ پوستتون، موهاتون، ابروهاتون، بینی، صدا و یا هر چیز دیگه.

ببینید در ارتباط با اطرافیانتون چه خصوصیاتی دارید که باعث میشه دیگران شما را دوست داشته باشن. مثلا متواضع هستید، خوش اخلاق هستید، خوش قلب، وفادار، با معرفت و یا پرانرژی هستید، و ویژگی های اینچنینی. البته این موارد را فقط از نقطه نظر خودتون بنویسید و در این مورد از کسی کمک نگیرید.

ببینید از نظر دیگران نقاط قوت شما چی هستند و اونا راجع به شما چگونه فکر می کنن.خصوصیات و توانایی ها و قابلیت های شما از دیدگاه اطرافیانتون چه چیزهایی هستند؟

آیا تا حالا شده، که کسی شما را بابت داشتن خصوصیاتی تمجید کنه؟ اطرافیانتون برای چه چیزِ شما ارزش قائل هستن؟ از شما تعریف میکنن؟ به نظر اطرافیانتون، بارزترین خصوصیت شما چیه؟ تمام جواب هایی که اطرافیانتون به این سوال ها میدن، نقاط قوت شما هستن. برای این تمرین حتما از دوستان نزدیک و اطرافیانِ نزدیکتون کمک بگیرید.

در محل کار، دانشگاه، مدرسه و خانه، چه مهارت ها و یا توانایی هایی دارید که به شما کمک می کنه که کارهاتون را سریعتر، راحتتر و با کیفیت تر انجام بدید؟ توی چه کاری، مهارتی، یا درسی از بقیه بهتر بودید یا هستید؟ و در کل از کدوم مهارت یا عملکرد خودتون بیشتر راضی هستید و فکر می کنید که در آن فرد قابلی هستید؟ جوابی که به این سوال ها میدید، نقاط قوت شما به حساب میان.

در کدوم یک از کارهای روزانتون توانایی دارید و چه قدر؟ مثلا موقع خرید، آیا خوب خرید می کنید؟ در تعمیر وسایل خانه مهارت دارید؟ آیا اگه مشکل یا مساله ای در کار، زندگی، روابط یا هر جایی پیش بیاد، توانایی مدیریت و حل اون مساله را دارید؟ آیا آشپز خوبی هستید؟ و کارهایی از این قبیل، که جواب این سوال ها ، نقاط قوت شما هستن.

در کل هر قابلیت، استعداد و نقطه قوتی که دارید را فکر کنید و بنویسید. مثلا چهره آدم ها توی ذهنتون میمونه، حس ششم خوبی دارید، حافظه خوبی دارید، توانایی حل مساله تون بالاست، نقاش خوبی هستید، خط خوبی دارید، نامه نگار خوبی هستید، همسر یا والدین خوبی هستید. جواب این سوالات نقاط قوت شما هستن. افراد با عزت نفس بالا، مرتب نقاط قوت خودشون را کشف و تقویت می کنن و به خود نیز یادآوری می کنن.

اگه در مورد این مطلب نظر یا تجربه ای دارید و فکر میکنید میتونه مفید باشه، خوشحال میشم نظر یا تجربه تون را از طریق کادر پائین همین صفحه برامون ارسال کنید.

تا قسمت بعد یا حق…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جایگاه بنر

محتوای دلخواه