قسمت هشتم عزت نفس :

افراد با عزت نفس چه کارهایی میکنن؟ ( ادامه ) :

۳-افراد با عزت نفس بالا، نقاط ضعف خودشون را می شناسن:

کسی که عزت نفس بالا داره، جسارت روبرو شدن با نقطه ضعفهاش را داره و از اونا فرار نمیکنه.

با این حال، نقاط ضعت ما دو گروه هستن: بعضی از اونا واقعا در کار، شغل یا روابط مهمند و باید سریع برطرف بشن و بعضی از اونا خیلی در زندگی ما تاثیر زیادی ندارن و حتی اگه برطرف نشن ، اتفاق خاصی نمی افته. بنابراین هر نقطه ضعفی ارزش برطرف کردن را نداره.

وقتی ما بتونیم نقاط ضعف خودمون را بشناسیم، چندتا فایده داره: فایده اول اینه که به نقاط ضعفمون آگاه میشیم و دوم اینکه اونا را می پذیریم. و در مرحله بعد سعی و تلاش می کنیم تا مهمترین اونا که توی زندگی و روابطمون موثر هستند را، برطرف کنیم و در آخر وقتی اونا را برطرف کردیم، عزت نفسمون را با دست خودمون بالا می بریم .

پس، از همین حالا مثل افرادی که عزت نفس بالائی دارند، باید در مواردی که میگم، نقاط ضعمون را شناسایی کرده و اونا را برطرف کنیم.

الف: در مورد ظاهر فیزیکی:

باید قسمت هایی از ظاهرمون که دوست نداریم را لیست کنیم. برای این کار چند نکته مهم وجود داره: اول اینکه نگران نباشیم. چرا که همه افراد نقطه ضعف هایی در این مورد دارن، دوم اینکه به خاطر این نقاط ضعف خودمون را تحقیر نکنیم،  سوم اینکه واقعیت را بنویسیم و بزرگنمایی نکنیم. و چهارم ببینیم آیا در این مورد به خصوص، نظر بقیه هم مثل نظر خودمونه؟ یا اینکه شاید به خاطر این که حساس شدیم، اون را نقطه ضعف می دونیم. مثلا بینی بزرگ، گونه های گود رفته، یا مثلا کوتاهی قد یا حتی بلندی زیاد قد و یا هر چیز دیگه.

ب: باید نقاط ضعفمون را در روابط با دیگران پیدا کنیم:

این که آیا سرد و بی روح هستیم، آیا از دیگران زیاد انتقاد می کنیم، آیا دیگران را قضاوت می کنیم، آیا در برخورد با دیگران تحمل انتقاد اونا را داریم یا نه و مسائلی از این قبیل. که باید اونا را یادداشت کنیم و سعی کنیم حلشون کنیم.

ج: افراد با عزت نفس، با اینکه توی زندگی نگران نقطه نظرها و حرف های دیگران نیستن ولی وقتی پای پیشرفت و بهبود کسب و کار یا حتی زندگی شخصی شون در میون باشه، از افراد صاحب نظر، نظر می خوان ، نه از افراد عادی.

شما هم اگه از انتقاد دیگران ( انتقاد به جا و سازنده ) ، ناراحت هستید ، باید این نقطه ضعف را برطرف کنید و از اونا بخواهید که صادقانه انتقاداشون را بگن و به اونا بگید که ناراحت نمیشید، چرا که این کار اونا باعث پیشرفت شما میشه.

د: باید نقاط ضعفمون را در زندگی و کارهای روزمره  بنویسیم و سعی کنیم اونا را برطرف کنیم. مثلا  فروشنده ای که با مشتریش برخورد خوبی نداره، یا کسی که با وجود اینکه میدونه فلان کار را باید انجام بده و اون را پشت گوش میندازه.

و مورد آخر اینکه: خوب فکر کنیم و توی تمام جنبه های زندگی ، هر نقطه ضعف دیگه ای داریم که تاثیر زیادی روی زندگی شخصی، شغلی و روابطمون داره را کشف کنیم، و در اسرع وقت سعی در اصلاح و برطرف کردن اونا کنیم. و بعد خواهیم دید که بعد از اصلاح اونا چقدر عزت نفسمون افزایش پیدا کرده.

۴- بایدها و نباید های زندگی:

افراد با عزت نفس، بین باید های سالم و بایدهای ناسالم تفاوت قائل میشن. یک سری جملات یا عباراتی از طریق والدین، معلمان و جامعه به ما تلقین شده که متاسفانه اکثر اونا ضربه زننده هستن. و به رشد و پیشرفت ما  کمک که نمی کنن هیچ، باعث ضربه خوردن و تخریب عزت نفس ما هم میشن. این عبارات و جملات بایدهای ما را تشکیل داده اند.

عباراتی مثل : من باید همیشه مهربان باشم، من باید همیشه شاد باشم، نباید کسی را ناراحت کنم، باید انسان کاملی باشم، که این ها آسیب زننده هستند.

افراد با عزت نفس بایدهای سالم دارند. حال چطور بتونیم تشخیص بدیم که چه بایدی سالم و کدام یک ناسالمه.

بایدهای سالم چهار مشخصه دارن:

اول: انعطاف پذیرن. یعنی میتونیم در شرایط خاصی براشون استثنا قائل بشیم ولی بایدهای ناسالم خشک و غیر قابل انعطاف هستن.

دوم: اینکه بایدهای سالم اختیاری هستن نه اجباری. یعنی خودمون آگاهانه اونا را انتخاب کرده ایم، چرا که اینطور بایدهایی، به رشد و رساندن ما به اهداف زندگیمون کمک می کنن.

سوم: این که اونا واقع گرایانه هستن و احساس خوبی را در ما ایجاد میکنن و ارزش های زندگیمون را خدشه دار نمی کنن و در نهایت در تمام زمینه های زندگی اعم از شغل، روابط اجتماعی و … باعث رشد ما میشن و ما را محدود نمیکنن.

بنابراین همونطور که مشخصه، بایدهای سالم ، بایدهایی هستن که خودمون به صورت آگاهانه برای رشد و پیشرفت زندگیمون برای خودمون وضع کرده ایم و هیچ اجباری هم در کار نبوده. ولی متاسفانه بایدهای ناسالم از طرف دیگران و به صورت مرتب، مخصوصا از سنین کم به ما تلقین شده و اختیار و اراده ما، در کار نبوده و به رشدمون کمک که نمی کنن هیچ، عزت نفسمون را هم خدشه دار می کنن.

شاید بپرسید چطور باعث خدشه دار شدن عزت نفس میشن؟

اولا: بایدهای ناسالم باعث میشن ما محدودیت های زیاد و اشتباهی را به خودمون تحمیل کنیم، اینطور بایدهایی، باعث کمال گرا شدن ما میشن و از آنجا که همیشه نمیشه کمال گرا بود، به عزت نفسمون ضربه وارد میشه . چون واقعا بعضی وقت ها نمیشه به خواسته هامون برسیم.

پس دوستان، برای اینکه بتونیم باید ها و نبایدهامون را پیدا کنیم، این سوال را از خودمون بپرسیم که قانون های زندگی من چیست؟ و شروع کنیم در همه زمینه ها ( زناشویی، شغل، روابط و … )، قانون های زندگی یا همون بایدها و نبایدهامون را بنویسیم و فعلا هم کاری به سالم یا ناسالم بودن آنها نداشته باشیم. فقط لیست کنیم. چون تا  بایدها و نبایدهامون جلو چشممون نباشه و به اونها واقف نباشیم، نمی تونیم تغییرشون بدیم. پس نوشتن خیلی به ما کمک می کنه.

بعد از این کار، وقت اونه که بایدهایی که به عزت نفس ما ضربه می زنن و با معیارهای بایدهای سالم تناقض دارن را کنار بذاریم. و بعد از این کار، یعنی مشخص کردن بایدهای ناسالم، از خودمون چند سوال بپرسیم:

سوال اول: اگر این بایدها نبود ، زندگیم چه تغییری می کرد؟

سوال دوم: چه تصمیم هایی در گذشته گرفتم که به خاطر این بایدهای ناسالم بوده؟

سوال سوم: اگر این بایدهای ناسالم نبودن، من چگونه کارام را انجام می دادم؟

سوال چهارم: آیا این بایدهای ناسالم هنوز هم روی کارها و تصمیمهام تاثیر دارن؟

و سعی کنیم بایدهای ناسالممون را از خودمون دور کنیم. و سعی کنیم اگر هم می خواهیم بایدهایی در زندگیمون باشه، باید سالم باشه. وقتی بایدهای ناسالم را کنار بذاریم و با بایدهای سالم زندگی کنیم، آرام آرام عزت نفس ما شروع به بالا رفتن و رشد می کنه.

بنابراین، افراد با عزت نفس، هیچ  بایدی در زندگیشون ندارن، مگر اینکه اون باید، اجباری نباشه، انعطاف پذیر باشه، واقع گرایانه باشه، آگاهانه باشه و در نهایت باعث رشد و پیشرفت و احساس خوب در اونها بشه. ما هم اگه می خواهیم فرد با عزت نفسی باشیم، باید از افراد با عزت نفس الگو برداری کنیم. اینطوری علاوه بر اینکه می تونیم عزت نفس خودمون را بالا ببریم ، می تونیم به فرزندانمون هم کمک کنیم تا افرادی با عزت نفس بار بیان.

به طور مثال عبارت من باید همیشه مهربان باشم یه باید ناسالمه. چرا که خیلی از مواقع پیش میاد که اگه ما بخواهیم مهربانی کنیم مورد سوء استفاده قرار میگیریم و ضربه میخوریم. مثلا آیا وقتی دوستمون ازمون کلاهبرداری کرده میتونیم مهربان باشیم؟

دوستان عباراتی که در اونها از کلماتی مثل همیشه، هرگز، هیچوقت و… استفاده شده باشه معمولا بایدهای درستی نیستن.

اگه در مورد این مطلب نظر یا تجربه ای داری و فکر میکنی میتونه مفید باشه، خوشحال میشم نظر یا تجربه تون را از طریق کادر پائین همین صفحه برامون ارسال کنید.

تا قسمت بعد یا حق…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جایگاه بنر

محتوای دلخواه