توی چهار قسمت قبل به طور کامل در مورد اعتماد به نفس توضیح دادم، اعتماد به نفس را تعریف کردم، ضرورت داشتن اعتماد به نفس را گفتم، مزایای داشتن اعتماد به نفس بالا را توضیح دادم و راههای افزایش اعتماد به نفس را هم گفتم. حالا در این قسمت میخوام با ذکر یه مثال بهتون کمک کنم تا مبحث اعتماد به نفس را بیشتر درک کنید: در این مثال در مورد سخنران شدن حرف زدم ولی شما میتونید هر چیز دیگه ای را هم به جای سخنران شدن بذارید مثلا آشپزی، شنا، تست زدن، فروش، رانندگی، جراحی و…
خب، اگه من استعداد سخنران شدن را دارم، برای بالا بردن اعتماد به نفسم باید چکار کنم؟
۱-تجربه تصوری :
هر روز خودم را ۲۰ دقیقه در حال سخنرانی تجسم کنم. جلو آینه بایستم و تصور کنم ۵۰۰ نفر جلو من هستن و میخوام براشون صحبت کنم و بعد، صدای خودم را ضبط کنم، بدم ۱۰ نفر از افراد و دوستانم راجع به صحبت کردنم نظر بدن، یعنی به من واکنش بدن.
۲-برم در سمینارهای مختلف و الگوی سخنرانی کردن دیگران را نگاه کنم. بعد، بیام و خودم در تمرین های شخصیم، از اون الگو ها استفاده کنم.
۳-خودم به خودم بابت پیشرفت های روزانه تشویق های کلامی بدم.
۴-این تمرین را یواش یواش به صورت تجربه مستقیم تجربه کنم و از تدریجی ایمن شروع کنم. اول از محیط های کوچک یعنی محیط هایی که کم استرس تر هستن تا محیط های بالاتر و بالاتر.
اینه که شما رفته رفته در اثر تمرین و تکرار زیاد جسمی و ذهنی، یه سخنران خوب میشید. چون استعدادش را دارید. ولی اگه نداری هم میتونی سخنران بشی اما نه یه سخنران خوب.
باید از خودت انتظار فراتر از استعدادهای خودت نداشته باشی. باید به سایر استعدادهات بها بدهی، نه بر چیزی که نداری پافشاری داشته باشی.
خب، علاوه بر این مسیر ها که باعث اعتماد به نفس پیدا کردن ما در یه حیطه خاص و در یه فعالیت خاص میشه، یه سری فعالیت ها و تمرین ها و کار های دیگه هم میتونن اعتماد به نفس ما را بالا ببرن.
یکی از مهمترین چیزهایی که اعتماد به نفس را بالا میبره، ورزشه. اولین خاصیت ورزش اینه که در ما ایجاد فیتنس میکنه. یعنی، آمادگی جسمانی. یعنی موجب تقویت و محکمی عضلات میشه. حالا این چه فایده ای دارد ؟
دوستان، عضلات ما از مغز دستور میگیرن. اما برعکسش هم درسته. عضلات به مغز دستور هم میدن. بنابراین، کسانی که بدن ورزیده تری دارن اعتماد به نفسشون بالاتره.
پژوهشی در دانشگاه هاروارد نشون داده که، افراد در دو حالت جسمی مختلف نشسته اند. یه گروه از افراد، در حالت فیگور و حالت بدن محکم نشسته اند و یه گروه دیگه شل و ول و وارفته.
بعد به اینها گفتن سریعا در عرض یک دقیقه، سه ویژگی مثبت و سه ویژگی منفیتون را بنویسید. چه اتفاقی افتاد؟
افرادی که در حالت آمادگی بدنی نشسته بودن سه ویژگی مثبت را سریع نوشته و برای سه ویژگی منفی وقت کم آوردن.
ولی افرادی که در حالت وارفتگی و شل نشسته بودند سه ویژگی منفی را نوشته و سه ویژگی مثبت را یادشون نیومد تا بنویسن.
این را گفتم تا بگم مغز ما از عضلات دستور میگیره. شما وقتی که شل راه میرید، مغز پیامی حاکی از عدم اعتماد به نفس میده. ولی وقتی که محکم گام بر می دارید به مغز پیام اعتماد به نفس میدید. شما فکر می کنید فلسفه رژه در نیروهای نظامی چیه ؟ همینه، تقویت اعتماد به نفس.
یعنی توی رژه میگن: محکم گام بردارید، ضربه پاها محکم باشه. این محکم یعنی، پیام استحکام به مغز دادن، برای همینه که نظامی ها آدمهای جسورتری هستن. اعتماد به نفسشون بالا تره. بنابراین، ورزش میتونه اعتماد به نفس را بالا ببره.
چند چیز دیگه که میتونن اعتماد به نفس را بالا ببرن:
-القاء اعتماد به نفس در خود، میتونه اعتماد به نفس را بالا ببره.
-پوشیدن لباس های مناسب و شیک میتونه اعتماد به نفس را بالا ببره. -صحبت کردن با آدم های پر انرژی میتونه اعتماد به نفس رابالا ببرد. چرا ؟ چون هر آدمی یه تصویری از خودش داره که ما بهش میگیم بادی ایمیج یا خود پنداره.
خود پنداره، هویته. خودپنداره ما تابع بازخوردهائیه که دیگران به ما میدن. یعنی اگه دیگران دائماً با کارهاشون و رفتاراشون به ما بگن تو بدی، تو به درد نخوری ، تو خنگی ، تو بی عرضه ای. بعد از یه مدت، ما تصویری از یه آدم خنگ از خودمون میسازیم.
بعد وقتی بخواهی یه فعالیتی را شروع کنی، به تصویر یه آدم خنگ نگاه میکنی، بعد میگی: من نمیتونم، این کار من نیست. ولی اگر تصویری که گرفته ایم مثبت باشه، تصویری که برای خودمون شکل میگیره مثبته. و تصویر یه آدمیه که میگه میتونم. بعد با کار مواجه میشه، میگه: من میتونم و این من میتونمش بهش حرکت میده ، پیشرفت میکنه و موفقش میکنه. پس مراقب باشید با آدمهایی رفت و آمد کنید که از ما، تصویر مثبتی به خودمون انعکاس میدن.
برای همینه که یکی از بهترین شیوه های افزایش اعتماد به نفس اینه که از دیگران تعریف و تمجید کنید. و تعریف و تمجید دیگران را بپذیرید. یعنی زمانی که به یه آدم میرسید، به جای اینکه سریع بگردید یه اشکالی ازش پیدا کنید، مثلا: کچل شدی ، برو فکری به حال بینیت بکن ، شکمت هم خیلی جلو آمده و حالش را بگیرید و او هم برگرده و حال شما را بگیره، سریع یه نقطه مثبت یا ویژگی مثبت واقعیش را پیدا کنید و بگید و به او انعکاس بدید.
یکی از نشانه های اعتماد به نفس بالا اینه که چقدر تعریف و تمجید از دیگران براتون راحته. بعضی از آدم ها فکر میکنن، اگه تعریف و تمجید کنیم، طرف پررو میشه.
حالا بعضیها حتی در تمجید گرفتن هم ناراحتن. مثلاً وقتی باهاشون حرف میزنید، و میگید: تو این هستی و حسنهاش را بهش میگید، طرف قرمز میشه و سرش را پایین میندازه.
یعنی، تعریف و تمجید شنیدن هم براش سخته، که این نشونه اعتماد به نفس پایینه. پس به راحتی از دیگران تعریف و تمجید کنیم و تعریف و تمجید دیگران را بپذیریم. یعنی وقتی کسی توانمندی های واقعی ما را میگه، نگیم که چشمات قشنگ میبینه، نگیم که داری چوب کاری میکنی. بگید: ممنون ، متشکرم ، و ما هم برگردیم یه توانمندی مثبت او را بهش باز خورد بدیم. یه ویژگی مثبتش را بهش بگیم.
خب اینم بحث اعتماد به نفس. حالا بذارید یه چکیده ای از این فصل را با همدیگه مرور کنیم:
۱-اعتماد به نفس یعنی باور به توانمندی ها.
۲-توانایی ها، چیزهایی هستن که اکتسابی هستن. پس هر فردی میتونه با افزایش توانمیدیهاش، اعتماد به نفسش را بالا ببره.
۳-قبل از ایجاد یه توانمندی جدید، به استعدادها و ظرفیت های خودتون توجه کنید.
۴- توانمندی هایی را در خودتون ایجاد کنید که استعدادش را دارید و برای شروع از تجربه مستقیم بهره بگیرید.
۵-از الگوهای افراد خیلی موفق بهره بگیرید.
۶-از تجسم مثبت بهره بگیرید.
۷-خودتان را به طور کلامی تقویت کنید. و با آدم هایی که به شما تقویت کلامی میدن رفت و آمد و صحبت کنید.
۸-از دیگران به راحتی تعریف و تمجید کنید و تعریف و تمجید دیگران را بپذیرید.
۹- ورزش کنید. آمادگی جسمانیتون را افزایش بدید ، تصویر خودتون را ارتقاء بدید. و در پایان خودتون را مخلوق خداوندی بزرگ و توانمند بدونید. ما خلیفه الله هستیم. یعنی هر آنچه که در خدا هست در ما انسان ها هم میتونه باشه. پس خودمون را دست کم نگیریم.
و در آخر اگه فقط توی یه خط بخوام بگم که چجوری باید اعتماد به نفسمون را بالا ببریم این جمله را میگم: توی هر زمینه ای که میخواهید اعتماد به نفستون را بالا ببرید باید ابتدا آموزش اصولی ببینید و وقتی یاد گرفتید تا میتونید تمرین و تکرار کنید. چون هر چی بیشتر تمرین و تکرار کنید و اون کار را بیشتر انجام بدید انجامش براتون راحتتر میشه و بعدها طوری میشه که همه وقت، همه جا و جلو همه کس میتونید اون کار را به راحتی انجام بدید و این یعنی اعتماد به نفس.
اینم از مبحث اعتماد به نفس. امیدوارم براتون مفید بوده باشه.
اگه در مورد این مطلب نظر یا تجربه ای دارید که فکر میکنید مفیده، خوشحال میشم نظر یا تجربه تون را از طریق کادر پائین همین صفحه برامون ارسال کنید.
یا حق…