راهکارهای عملی تقویت عزت نفس در فرزندان :
۱- سعی کنید آرام آرام شاخکهای فرزندانتون را، نسبت به عزت نفس و اعتماد به نفس و اینکه اونها چی هستن را حساس کنید. این کار برای فرزندان بزرگتر، مثلا ۹-۸ سال به بالا امکان پذیره. یادم میاد: یه شب عروسی یکی از اقوام دعوت بودیم، پسرم مهدی به مامانش گفت : میخوام پیرآهن قرمزم را بپوشم. و این در حالی بود که مامانش میخواست پیراهن دیگه ای به مهدی بده و با اصرار و خواهش، مهدی ، همون پیراهنی را که دوست داشت پوشید. بعد به مهدی گفتم : پسرم خیلی از عزت نفست خوشم اومد. و بعد مهدی بهم گفت: عزت نفس چیه بابا؟ و من هم شروع کردم کمی براش توضیح دادم و هنوز هم پیش میاد که در مورد عزت نفس و نقشی که در زندگی ما داره، براش توضیح میدم،
البته قبول دارم، شاید او هنوز درست متوجه این چیزا نشه ولی همین که گوشش با این مسائل آشنا بشه و من هم گهگاهی براش توضیح بدم، آرام آرام باعث میشه که براش مهم بشه و وقتی متوجه بشه که عزت نفس چقدر در زندگی و آینده اش و نوع شغلی که انتخاب میکنه و حتی نوع ارتباط با دوستاش و در تمام زندگیش تاثیر داره، به راحتی از کنارش رد نمیشه.
۲- وقتی ما به فرزندانمون احساس توانمندی میدیم، به طور مثال، از اونها مشورت میخواهیم، به اونها اجازه انتخاب میدیم، به اونها اجازه میدیم در کارهای منزل کمک کنن، اونها احساس خوبی را تجربه میکنن و این به تقویت عزت نفسشون کمک میکنه.
۳- همه ما هم نقاط قوت داریم و هم نقاط ضعف و ما باید به فرزندانمون این را بفهمونیم و کمکشون کنیم تا نقاط ضعف و قوت خودشون را بشناسن. والدین هوشمند با مشاهده دقیق فرزندشون، نقاط قوت او را تشخیص میدن و مهارتی که بیشترین شانس برای موفقیتشون داره را انتخاب میکنن و روی اون کار میکنن. چه بسا خوب یاد گرفتن همین یک مهارت تاثیر بسیاری روی عزت نفسشون داشته باشه.
۴- اگر فرزندتون در درسی ضعف داره، این میتونه عزت نفسش را خدشه دار کنه. شما باید ضمن کم اهمیت جلوه دادن این ضعف، کمکش کنید تا ضعفش را اصلاح کنه.
۵- از حمایت افراطی فرزندمون اجتناب کنیم. اگه شما بیش از اندازه به فرزندتون توجه کنید، طوریکه انجام وظایف او را هم به عهده بگیرید و به او اجازه ندید که در حد توانش مسئولیت بپذیره، احتمالا او فرد مسئولیت پذیری بار نمیاد و بعدها عزت نفسش خدشه دار میشه.
۶- کاری کنیم که محیط خانواده سرشار از محبت و صمیمیت و مهربانی باشه.
۷- پیش بینی های منفی در مورد فرزندمون نکنیم. اگه معتقد باشیم که فرزندمون توانایی انجام تکلیفی را نداره، مطمئنا این طرز فکر روی عملکرد او تاثیر میذاره و باعث میشه او به توانایی ها و استعدادهای خودش شک کنه.
۸- سعی کنیم توانایی های فرزندمون را با توجه به سن، جنس، روحیه و جثه او تخمین بزنیم و توقعات نامعقول و بیش از اندازه از او نداشته باشیم، چرا که شاید نتونه کاری که میخواهیم را انجام بده و این باعث میشه به عزت نفسش خدشه وارد بشه.
۹- اگه چند فرزند داریم، هیچوقت اونها را به یکدیگر ترجیح ندیم و تبعیض قائل نشیم، چون همه انسانها با یکدیگر متفاوت هستن. مثلا اگه یکی از فرزندان موفقیتی کسب کرد، دلیل نمیشه که موفقیت او را دائم به رخ فرزند دیگرمون بکشیم، چون این کار باعث دلسردی، سرشکستگی و کاهش اعتماد به نفس او میشه.
۱۰- اگه کاری از فرزندمون میخواهیم، خودمون هم باید اون کار را انجام بدیم. یادمون باشه فرزندان ما از راه چشم تربیت میشن، نه از راه گوش.
۱۱- نیازهای فرزندمون را بشناسیم و به اونها پاسخ بدیم. از ناکام گذاشتن و سرکوب کردن نیازهای اونها خودداری کنیم و سرزنششون نکنیم. یکی از بهترین راههای شناسایی نیازهای اونها اینه که ما خودمون را جای اونها بذاریم و این سوال را پاسخ بدیم که اگه من جای فرزندم بودم، چه درخواست یا خواسته ای از والدینم داشتم.
۱۲- سعی کنیم اوقاتی از روز را به بازی کردن با فرزندانمون اختصاص بدیم.
۱۳- باید کاری کنیم که اونها به ورزش و فعالیتهای جسمانی علاقه مند بشن و برای این کار ما باید از خودمون شروع کنیم.
۱۴- اگه تونستیم، امکان شرکت در کلاسها و کارگاههای مهارتهای زندگی را براشون فراهم کنیم.
۱۵- اونها را سرزنش و تحقیر نکنیم. بعضی از والدین معتقدن که : اگه من بخوام فرزندی توانا داشته باشم، باید تمام اشتباهات او را تذکر بدم و اونها را تصحیح کنم، ولی اونها از این نکته غافلن که انتقادِ همیشگی، تنها یک چیز را به فرزندشون یاد میده و اون هم اینه که (( تو نمیتونی کاری را درست انجام بدی)) و اگه این انتقادها، با عبارات سرزنش آمیز هم همراه باشه، تاثیرش مخرب تره.
۱۶- توانمندیهای اونها را به رخش بکشیم. اگه این کار را کنیم، حس دیده شدن را در اونها ارضا میکنیم.
۱۷- همیشه اونها را به خاطر همت و تلاشی که برای انجام کاری به خرج میدن، تحسین کنیم و نه به خاطر نتیجه، چرا که اینطوری عزت نفس اونها به نتیجه گره نمیخوره، بلکه عزت نفسشون به سعی و تلاششون گره میخوره.
۱۸- القاب نامناسب به اونها ندیم. به اونها برچسب نزنیم.
۱۹- سعی کنیم زمینه ای فراهم کنیم تا بتونن در کارهای گروهی شرکت کنن.
اگه در مورد این مطلب نظر یا تجربه ای داری، خوشحال میشم نظر یا تجربه تون را از طریق کادر پائین همین صفحه برامون ارسال کنی.
تا قسمت بعد یا حق…